Welke wijn bij asperges
Als er een groente is die direct associaties oproept met wijn, zijn het wel asperges. Veel mensen denken dan gelijk aan Pinot Blanc / Weissburgunder uit de Elzas of Mosel. Vanaf begin april zijn asperges verkrijgbaar. Het aspergeseizoen is kort, zo’n 2 maanden, maar lang genoeg om van alle mogelijkheden te genieten. Asperges, het witte goud of nog mooier “Liebesspitzen” en “Pointes d’amour”, zijn erg gezond en rijk aan vitamines. Maar wat is nu de beste wijn bij asperges?
We hebben het nu over witte asperges (dus niet de veel minder voorkomende groene). Asperges hebben een subtiele lichte smaak, met een klein bittertje, maar bevatten ook van nature een zoetstof. Dit kan met mooie wijnen extra geaccentueerd worden. Houtgelagerde wijnen zijn over het algemeen niet aan te bevelen, deze overheersen de smaak van de asperges. Een mooi elegante, lichte wijn biedt een mooie balans en een goed tegenwicht voor de subtiele bitters. Vaak wordt er gekozen voor Pinot Blanc / Weissburgunder, Riesling en ook Sauvignon Blanc.
Uiteraard is de bereidingswijze van invloed op de wijnkeuze.
De bekendste bereiding met ham, ei en beetje botersaus zorgt ervoor dat de asperge centraal staat. Een mooi gerecht met milde ronde smaken, de botersaus maakt de keuze voor een wijn met lage zuren en natuurlijke minerale frisheid logisch. Pinot Blanc en Riesling zijn dan de klassieke combinaties. Maar ook een Picpoul de Pinet smaakt prima bij dit klassieke gerecht.
Een andere veel voorkomende bereiding is zalm met asperges. Bij een mooie gegrilde zalm met asperges is een mooie frisse Grüner Veltliner zeker verrassend en een prima combinatie. Bij de combinatie met zalm en crème fraîche is een Sauvignon Blanc of een mooie frisse Rosé (bijvoorbeeld de Cérès van Calmel & Joseph) verrassend.
Overige categorieën in Witte wijn
Welke wijn bij asperges
Als er een groente is die direct associaties oproept met wijn, zijn het wel asperges. Veel mensen denken dan gelijk aan Pinot Blanc / Weissburgunder uit de Elzas of Mosel. Vanaf begin april zijn asperges verkrijgbaar. Het aspergeseizoen is kort, zo’n 2 maanden, maar lang genoeg om van alle mogelijkheden te genieten. Asperges, het witte goud of nog mooier “Liebesspitzen” en “Pointes d’amour”, zijn erg gezond en rijk aan vitamines. Maar wat is nu de beste wijn bij asperges?
We hebben het nu over witte asperges (dus niet de veel minder voorkomende groene). Asperges hebben een subtiele lichte smaak, met een klein bittertje, maar bevatten ook van nature een zoetstof. Dit kan met mooie wijnen extra geaccentueerd worden. Houtgelagerde wijnen zijn over het algemeen niet aan te bevelen, deze overheersen de smaak van de asperges. Een mooi elegante, lichte wijn biedt een mooie balans en een goed tegenwicht voor de subtiele bitters. Vaak wordt er gekozen voor Pinot Blanc / Weissburgunder, Riesling en ook Sauvignon Blanc.
Uiteraard is de bereidingswijze van invloed op de wijnkeuze.
De bekendste bereiding met ham, ei en beetje botersaus zorgt ervoor dat de asperge centraal staat. Een mooi gerecht met milde ronde smaken, de botersaus maakt de keuze voor een wijn met lage zuren en natuurlijke minerale frisheid logisch. Pinot Blanc en Riesling zijn dan de klassieke combinaties. Maar ook een Picpoul de Pinet smaakt prima bij dit klassieke gerecht.
Een andere veel voorkomende bereiding is zalm met asperges. Bij een mooie gegrilde zalm met asperges is een mooie frisse Grüner Veltliner zeker verrassend en een prima combinatie. Bij de combinatie met zalm en crème fraîche is een Sauvignon Blanc of een mooie frisse Rosé (bijvoorbeeld de Cérès van Calmel & Joseph) verrassend.
