Verdejo wijn
Verdejo
De Verdejo druif is een Spaanse druivensoort, afkomstig uit het gebied Rueda (Noordwest Spanje, net onder de stad Valladolid). Hij ontleent zijn naam aan het Spaanse woord ‘verde’, wat ‘groen’ betekent. In het Rueda gebied wordt al sinds de 11e eeuw wijn (alleen witte) verbouwd en het kreeg grote bekendheid vanwege de productie van mooie, frisse en fruitige wijnen.
Eind vorige eeuw werd het voortbestaan van de Verdejo bedreigd door een zware Europese druifluis epidemie. Gelukkig heeft hij die overleefd en wordt de Verdejo tegenwoordig weer veelvuldig aangeplant in de omgeving van Valladolid. Het klimaat is vanwege de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht zeer geschikt voor de opvoeding van de Verdejo druif die daardoor een fris en fruitig karakter krijgt. De Verdejo druif wordt buiten Spanje bijna niet aangeplant.
Wijnen gemaakt van de Verdejo druif worden merendeels jong gedronken, hoewel houtlagering en daardoor een langere bewaartijd tot de mogelijkheden behoort. De houtgerijpte Verdejo’s zijn nog rijker, complexer en bevatten zachte tonen van noot en honing. Bijzonder aan de Verdejo druif is dat hij erg gevoelig is voor contact met zuurstof, daarom worden de druiven vaak ‘s nachts geplukt en dan zo snel mogelijk geperst en in metalen vaten gegoten. Met behulp van stikstof worden de druiven gedurende dit gehele proces zoveel mogelijk beschermd tegen zuurstof om vroegtijdige gisting te voorkomen.
Overige categorieën in Witte wijn
Verdejo wijn
Verdejo
De Verdejo druif is een Spaanse druivensoort, afkomstig uit het gebied Rueda (Noordwest Spanje, net onder de stad Valladolid). Hij ontleent zijn naam aan het Spaanse woord ‘verde’, wat ‘groen’ betekent. In het Rueda gebied wordt al sinds de 11e eeuw wijn (alleen witte) verbouwd en het kreeg grote bekendheid vanwege de productie van mooie, frisse en fruitige wijnen.
Eind vorige eeuw werd het voortbestaan van de Verdejo bedreigd door een zware Europese druifluis epidemie. Gelukkig heeft hij die overleefd en wordt de Verdejo tegenwoordig weer veelvuldig aangeplant in de omgeving van Valladolid. Het klimaat is vanwege de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht zeer geschikt voor de opvoeding van de Verdejo druif die daardoor een fris en fruitig karakter krijgt. De Verdejo druif wordt buiten Spanje bijna niet aangeplant.
Wijnen gemaakt van de Verdejo druif worden merendeels jong gedronken, hoewel houtlagering en daardoor een langere bewaartijd tot de mogelijkheden behoort. De houtgerijpte Verdejo’s zijn nog rijker, complexer en bevatten zachte tonen van noot en honing. Bijzonder aan de Verdejo druif is dat hij erg gevoelig is voor contact met zuurstof, daarom worden de druiven vaak ‘s nachts geplukt en dan zo snel mogelijk geperst en in metalen vaten gegoten. Met behulp van stikstof worden de druiven gedurende dit gehele proces zoveel mogelijk beschermd tegen zuurstof om vroegtijdige gisting te voorkomen.
