Trebbiano wijn
De Trebbiano druif is een van de oudste en meest aangeplante witte druivensoorten in Italië en Frankrijk (Uniblanc). Trebbiano wordt gebruikt voor de productie van wijn maar ook voor wijn die bedoeld is om te destilleren tot brandy. De druiven zijn relatief klein, bevatten veel sap en worden vaak gemengd met de Malvasia. Hoogstwaarschijnlijk is de druif van Toscaanse oorsprong. Eigenlijk is de Trebbiano een druivenfamilie. Er zijn verschillende variëteiten, van Trebbiano Toscano tot Trebbiano di Lugana. Je vindt de Trebbiano vooral de noordelijke wijnregio's van Italië. Drink je wel eens een glas Saove, dan drink je hoogstwaarschijnlijk een blend van Garganega en Trebbiano. Tot voor enkele jaren geleden was het verplicht een beetje Trebbiano in de Chianti te gieten, die verder van Sangiovese wordt gemaakt. Een heel slecht idee want daar wordt deze rode wijn niet beter van. Gelukkig zijn er steeds minder wijnmakers die het doen.
Witte wijn van de Trebbiano druif wordt ook veel geproduceerd in de d’Abruzzo regio en heeft het laatste decennium kwalitatieve reuzensprongen voorwaarts gemaakt. Het levert knisperende, fris fruitige en zelfs minerale wijnen op die internationaal gelauwerd worden. Houtlagering is eerder ongewenst, om voldoende frisheid en energie in de wijn te bewaren Helemaal Italiaans is de Trebbiano niet. Het is namelijk exact dezelfde druif als de Ugni Blanc uit Frankrijk (Ugniblanc is het meest aangeplante witte ras van Frankrijk, nog voor Chardonnay). Het Vaticaan heeft hem daar in de 14de eeuw al naartoe gebracht. Daarnaast wordt de Trebbiano ook gebruikt als hoofddruif voor de destillatie van armagnac en cognac. Andere landen waar de Trebbiano verbouwd wordt zijn: Argentinië, Australië, Bulgarije, Spanje, Portugal en Californië in de Verenigde Staten.
Overige categorieën in Witte wijn
Trebbiano wijn
De Trebbiano druif is een van de oudste en meest aangeplante witte druivensoorten in Italië en Frankrijk (Uniblanc). Trebbiano wordt gebruikt voor de productie van wijn maar ook voor wijn die bedoeld is om te destilleren tot brandy. De druiven zijn relatief klein, bevatten veel sap en worden vaak gemengd met de Malvasia. Hoogstwaarschijnlijk is de druif van Toscaanse oorsprong. Eigenlijk is de Trebbiano een druivenfamilie. Er zijn verschillende variëteiten, van Trebbiano Toscano tot Trebbiano di Lugana. Je vindt de Trebbiano vooral de noordelijke wijnregio's van Italië. Drink je wel eens een glas Saove, dan drink je hoogstwaarschijnlijk een blend van Garganega en Trebbiano. Tot voor enkele jaren geleden was het verplicht een beetje Trebbiano in de Chianti te gieten, die verder van Sangiovese wordt gemaakt. Een heel slecht idee want daar wordt deze rode wijn niet beter van. Gelukkig zijn er steeds minder wijnmakers die het doen.
Witte wijn van de Trebbiano druif wordt ook veel geproduceerd in de d’Abruzzo regio en heeft het laatste decennium kwalitatieve reuzensprongen voorwaarts gemaakt. Het levert knisperende, fris fruitige en zelfs minerale wijnen op die internationaal gelauwerd worden. Houtlagering is eerder ongewenst, om voldoende frisheid en energie in de wijn te bewaren Helemaal Italiaans is de Trebbiano niet. Het is namelijk exact dezelfde druif als de Ugni Blanc uit Frankrijk (Ugniblanc is het meest aangeplante witte ras van Frankrijk, nog voor Chardonnay). Het Vaticaan heeft hem daar in de 14de eeuw al naartoe gebracht. Daarnaast wordt de Trebbiano ook gebruikt als hoofddruif voor de destillatie van armagnac en cognac. Andere landen waar de Trebbiano verbouwd wordt zijn: Argentinië, Australië, Bulgarije, Spanje, Portugal en Californië in de Verenigde Staten.
