Spaanse wijn
Spaanse wijn
Spaanse wijn zoals Rioja, cava en sherry hebben het wijnland Spanje internationaal bekendgemaakt. Vooral Spaanse rode wijnen van druivenrassen als tempranillo en garnache (de belangrijkste druivenrassen het land, maken Spaanse wijn bekend.
Spaanse Rioja, Cava en meer
Een van de bekendste Spaanse wijn is de Rioja wijn. Bijna 75% van deze wijnen zijn rood en bestaan voornamelijk ook uit tempranillo en garnacha. De termen Crianza, Reserva en Gran Reserva zijn wettelijke aanduidingen voor de tijd dat de wijn kelder heeft moeten rusten. Voor een Crianza en Reserva moet de wijn minimaal 1 jaar in een houten vat hebben gezeten, en in totaal respectievelijk 2 en 3 jaar in de kelder hebben doorgebracht. Een Gran Reserva moet minimaal 2 jaar in een houten vat hebben gerijpt en in totaal minstens 5 jaar hebben gerust in een kelder. De Rioja wijnen staat traditioneel bekend om hun volle, soepele smaak met aroma's van vanille en Amerikaans eikenhout. De wat modernere varianten zijn krachtig, fris en fruitig met minerale tonen.
Een bekende Spaanse wijn is natuurlijk de mousserende wijn Cava uit Penedès. Cava wordt op dezelfde manier gemaakt als Champagne (méthode traditionele), maar er zijn ook een paar verschillen. De bodem is minder kalkrijk en het klimaat is er warmer dan in Champagne, waardoor Cava minder intense zuren heeft. Daarnaast wordt Cava vaak gemaakt van regionale druiven, het klassieke trio macabeo, parellada, en Karel-lo (ok chardonnay en pinot noir zijn toegestaan).
Spaanse wijn-weetjes
- Spanje is het grootste wijnland ter wereld, met een wijngaardoppervlakte van ongeveer een miljoen hectare
- Door het droge en warme klimaar zijn de oogsten relatief klein
- Bekendste Spaanse wijn is Rioja en Cava
- Spaanse wijn is voornamelijk rood
Overige categorieën in Wijnlanden
Spaanse wijn
Spaanse wijn
Spaanse wijn zoals Rioja, cava en sherry hebben het wijnland Spanje internationaal bekendgemaakt. Vooral Spaanse rode wijnen van druivenrassen als tempranillo en garnache (de belangrijkste druivenrassen het land, maken Spaanse wijn bekend.
Spaanse Rioja, Cava en meer
Een van de bekendste Spaanse wijn is de Rioja wijn. Bijna 75% van deze wijnen zijn rood en bestaan voornamelijk ook uit tempranillo en garnacha. De termen Crianza, Reserva en Gran Reserva zijn wettelijke aanduidingen voor de tijd dat de wijn kelder heeft moeten rusten. Voor een Crianza en Reserva moet de wijn minimaal 1 jaar in een houten vat hebben gezeten, en in totaal respectievelijk 2 en 3 jaar in de kelder hebben doorgebracht. Een Gran Reserva moet minimaal 2 jaar in een houten vat hebben gerijpt en in totaal minstens 5 jaar hebben gerust in een kelder. De Rioja wijnen staat traditioneel bekend om hun volle, soepele smaak met aroma's van vanille en Amerikaans eikenhout. De wat modernere varianten zijn krachtig, fris en fruitig met minerale tonen.
Een bekende Spaanse wijn is natuurlijk de mousserende wijn Cava uit Penedès. Cava wordt op dezelfde manier gemaakt als Champagne (méthode traditionele), maar er zijn ook een paar verschillen. De bodem is minder kalkrijk en het klimaat is er warmer dan in Champagne, waardoor Cava minder intense zuren heeft. Daarnaast wordt Cava vaak gemaakt van regionale druiven, het klassieke trio macabeo, parellada, en Karel-lo (ok chardonnay en pinot noir zijn toegestaan).
Spaanse wijn-weetjes
- Spanje is het grootste wijnland ter wereld, met een wijngaardoppervlakte van ongeveer een miljoen hectare
- Door het droge en warme klimaar zijn de oogsten relatief klein
- Bekendste Spaanse wijn is Rioja en Cava
- Spaanse wijn is voornamelijk rood
