Wat is de meest interessante ontwikkeling in de wereld van de wijnen? Sepage wijnen van de VinhoVerde? Rosé in magnum flessen? Nee, voor mij is het de opkomst van de lichtrode wijnen. En dit is echt een nieuw en groot ding aan het worden in de wereld van wijn.
Toen ik begon met het professioneel drinken van rode wijn en witte wijn, in de midden jaren 90, was rode wijn het allerbeste volgens de kenners. De soort rode wijnen die gedronken werden waren de dieprode en geconcentreerde wijnen. Dichte, intense, ondoorzichtige, bijna zwart rode wijnen waren zeer gewild en kregen te hoogste scores.
Ik vond deze rode wijnen fantastisch. Voor mij was de ultieme rode wijn een wijn die zo dik was dat je er een lepel in kon zetten en het liefst zo zwart als kool.
De wijnwereld bevond zich in een soort gemeenschappelijke krankzinnigheid. Ze vonden rijpheid en concentratie het belangrijkste en verkozen dat boven de rest van de eigenschappen van de rode wijn. Deze gedachtegang zette zich ook voort in de 21ste eeuw. Zelfs in Bordeaux, een regio waar ze gespecialiseerd zijn in gebalanceerde, gangbare wijnen, werden de wijnen steeds donkerder en voller.
Er is in principe niets mis met donkerrode wijnen. Het punt is dat alle wijnen richting deze trend begonnen te groeien, en er was niemand geïnteresseerd in rode wijnen die lichter van kleur waren.
Hier kwam heel snel verandering in! Binnen een aantal jaren begonnen wijnliefhebbers zich te realiseren dat er een verband bestaat tussen de intensiteit van de kleur en de kwaliteit van de wijn. Lichtrode wijnen hebben niet per se minder van smaak; ze hebben zelden minder aroma’s. Net zoals de verschuiving van wijnen met een hoog alcoholpercentage naar wijnen met een wat lager alcoholpercentage begon er een verschuiving van de kleur van rode wijn.
Veel van de wijnen waar ik op dit moment enthousiast over ben zijn relatief bleker van kleur, en er zijn op dit moment meer van deze licht rode wijnen uit te kiezen dan ooit tevoren. Pinot Noir is nooit bedoelt om donkere rode wijn van te maken: het is vrij apart dat er een verlengende koude maceratie uitgevoerd wordt en dat er overmatig meer kleur uit de een druif komt die eigenlijk bedoelt is voor de lichtere rode wijnen.
Van oudsher produceert de rechter oever van de Bordeaux met voornamelijk merlot als druif de lichtere rode wijnen, vandaar de term Claret. Bordeaux is een regio met talent voor middelzware, gebalanceerde rode wijnen die zich prachtig ontwikkelen naar mate de tijd vordert. Sommige hedendaagse wijnen zijn te donker en geconcentreerd om op te boksen tegen de kracht van de Bordeaux.
Gamay is een druif die profiteert van de hervonden interesse in lichte rode wijnen. Beaujolais wordt opeens serieus genomen en niet alleen de grote, complexe voorbeelden maar ook de lichte, aromatische wijnen. Gamay wordt ook op andere plekken opgemerkt. Gamay is de druif van de toekomst.
Kijk naar de opkomst van de Cinsault, in het bijzonder in Zuid-Afrika. Hoewel Cinsault breed aangeplant is vanwege het hoge rendement en het behoud van frisheid in de warme klimaten, werd het tekort aan kleur gezien als een groot probleem. Dit is verleden tijd: ambitieuze wijnmakers zien dit als een waardevol component om te blenden, maar ook als een geweldige variëteit op zichzelf om geweldige drinkbare rode wijnen te maken die licht van kleur.
Zelfs de variëteiten die heersen en die de typische donkere rode wijnen maken worden door veel wijnmakers expres minder geëxtraheerd. Werken met heel trossen, zuinig zijn met en het verminderen van maceratie tijd. Dit zijn nu de punten van aandacht van de wijnmakers omdat men op zoek is naar wijnen met elegantie, aroma’s in plaats van volheid en dichtheid.
Wat hebben we toch met lichte rode wijnen? Nou,dat zijn een aantal dingen. Ten eerste hebben deze wijnen prachtige aroma’s, alsof de lichtere wijnen aroma’s meer toelaten. De kleur van de wijn zorgt voor het sluiten van de aroma’s op een of andere vreemde manier. Het andere punt is dat je altijd in de gelegenheid bent om deze lichte wijnen te drinken en ze zijn vaak erg lekker.