Wat bedoelen we nou met decanteren? En waarom moet je sommige flessen decanteren en andere juist niet? Allemaal vragen die voor veel (zijn wijnliefhebbers) niet helemaal duidelijk zijn.
Laten we proberen het zo helder mogelijk uit te leggen.
Decanteren betekent letterlijk het overschenken van wijn in een glazen karaf. Dit om de droesem (het bezinksel) van de wijn te scheiden en zorgt ervoor dat het sediment uit de wijn verdwijnt. Decanteren is dus niet het beluchten van de wijn om de ontwikkeling te versnellen. Droesem (het bezinksel) komt eerder voor bij oude rode wijnen dan een jonge rode wijn. Jonge wijnen hoef je doorgaans niet te decanteren.
Ten eerste het sediment. Wijnen hebben allerlei natuurlijke elementen in zich zoals bijvoorbeeld de schil van de druif de most van de druif en ga zo maar door. De wijn bevat slechts heel kleine deeltjes schil of most maar naarmate de tijd vordert wordt dat uitvergroot. Daarom hebben oude, rode wijnen met meer schilcontact ook meer sediment.
Het is de bedoeling dat de wijn heel langzaam in het decanteerkan geschonken word. Hou de fles in dezelfde positie zoals deze bewaard is. Je wil niet dat het overblijfsel met de rest van de wijn vermengd wordt. Let op dat het sediment niet in het wijnglas terecht komt. Er zijn ook decanteerkannnen te krijgen waar een zeefje op zit, ook een losse zeef werkt prima.
Zo, nu hebben we een wijn zonder sediment. Waarom zou je de wijn open laten staan? Wijn en zuurstof gaan toch juist niet goed samen? Het antwoord op deze vraag is ja en nee. Ja, gedurende het verjaringsproces wil je geen zuurstof bij de wijn hebben. Als je de wijn echter wil gaan drinken kan zuurstof wel goed zijn. De aroma’s kunnen zo beter tot zijn recht komen en dat maakt de wijn kwalitatief beter.
Je tong kan slechts de vier type smaken herkennen alle andere beleving krijg je via je neus. Je wil dat de wijn meer aroma’s krijgt! Zo is het gemakkelijker om deze te herkennen qua geur. Als er geen aroma’s vrijkomen smaakt de wijn heel vlak. Normaal gesproken laat je de wijn een half uur tot één uur decanteren voordat je deze drinkt. Je zal zien dat de wijn gedurende de avond veranderd. Een heel belangrijke opmerking hierbij is dat dit vooral nodig is bij jonge rode wijnen. Jonge rode wijn die nog moet ontwikkelen in de fles ontwikkeld zich als er lucht bij komt en er zullen meer geuren en smaken vrijkomen als je hem decanteert.
Bij oude rode wijnen kan decanteren juist heel gevaarlijk zijn. Neem bijvoorbeeld een Bordeaux van 15 jaar oud. Deze wijn is perfect op dronk en kan bij het extra luchten zelf ‘om’ gaan. Schenk deze wijn niet over in een karaf maar schenk hem met een zeefje in je glas. Zo komt er niet teveel lucht bij maar zorg je wel dat de droesem (het bezinksel) van de wijn niet in je glas terecht komt.